•  
  •  
  •  
  •  
  • 
Jobbe
Over de figuur Jobbe is weinig bekend. Er gaat het verhaal dat hij begin 16e eeuw als schipbreukeling is aangespoeld op de kust van de Lauwerszee als gevolg van een stormvloed. Zelf kan/wil hij hier niets over zeggen. Sindsdien leidt hij een zwervend bestaan. Zijn tijdgenoten trekken zich zijn lot aan en dankzij kleine gaven en schenkingen in natura houdt hij nu het hoofd bovenwater.
Robert Blake
"Sir Robert Blake presenteert zijn middeleeuwse magische show.  
 
* Magie
* Comedy
* Interactie 
* Rambo, het wasbeertje! 
De magische waterschalen van Merlijn! 

Laat je betoveren door zijn charme en magie." 

http://www.robertblake.nl 
Sjoerd Bonnema
Ik ben Sjoerd Bonnema en word inmiddels ook wel de Kleine Salamander genoemd. Ik ben eco-imker, eco-tuinman en experimenteel didgeridoo-muzikant. Ik heb van mijn passies mijn werk gemaakt.

Op het festival kan je bij De Kleine Salamander luisteren naar didgeridoomuziek. De didgeridoo is het blaasinstrument van verschillende Aboriginal stammen. Aborigines zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Ik geef verspreid over beide dagen (14 en 15 september) enkele didgeridooworkshops. Verder geef ik informatie over mijn manier van ecologisch imkeren en verkoop ik streekeigenhoning van mijn eigen bijen en propolistinctuur. 

www.dekleinesalamander.com
 
Hilde Groen - Herderin
Van de heide komt herder Hilde met haar schapen. Ze leeft van de wol en bewaart de mest voor haar tuintje. 
Vandaag gaat ze naar de Stellingenmarkt om inkopen te doen. 
Met een groepje schapen over de markt lopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Als de herder even een praatje maakt gaan de schapen hun eigen gang. 
Soms snuffelt er een schaap aan een kruidenkraampje om de koopwaar te keuren. Ook willen de schapen zich wel eens tussen het winkelende of dansende publiek begeven. Dat moet goed in de gaten gehouden worden. 
 
De schapen worden op afstand begeleid door een herdershond. Als je goed kijkt is deze de hele tijd aan het opletten of de schapen zich netjes gedragen en niet te veel kraampjes met eetbare koopwaar bezoeken. 
Leid de hond dus niet af door hem te aaien want dan krijgt de herder boze kooplui achter zich aan. 

Siegfried dVurige
Siegfried de Vurige speelt graag met vuur, geeft dat graag door en kan je alles vertellen over het oude mideleeuws gebruik "Oefenen in het oprapen". Hij laat graag zien waar hij allemaal mee durft te jongleren en wil het jong en oud leren. 
Vrijstatig Volkje
In Vrijstaat De Stellingen leeft o.a. het Vrijstatig Volkje. Dit Volkje bestaat uit middeleeuwse en sprookjesachtige figuren die van muziek maken en vrolijk spel houden. Ze trekken rond, op zoek naar plekken waar ze de sfeer kunnen verhogen en mensen kunnen vermaken.  
 
De groep, variërend in aantal en samenstelling, maakt straattheater waarbij ze de interactie zoeken bij elkaar en het publiek. Ze hebben zo hun middeleeuwse logica en boerenverstand en passen dat toe op de huidige tijd, wat verfrissende en amuserende situaties oplevert. Hun eerlijke, open (en ietwat kinderlijke) blik op de wereld brengt menigeen aan het lachen. 

 

 

Het Vrijstatig Volkje is bedoeld als entertainment bij evenementen en festivals. Wij zijn flexibel en kunnen ons spel aanpassen aan de betreffende activiteit. Als speciaal, interactief luisterprogramma kunnen we bijvoorbeeld presenteren:
- Een programma over de geschiedenis van de Stellingwerven in de Middeleeuwen en
- Het programma 'Vissersvrouwenlatijn' over het lief en leed van vissersvrouwen in vroeger tijden. Zie de trailer daarvan op Facebook en op YouTube

Contact: Edo Pronk (Fochteloo): tel. 06-43736259. E-mail: vrijstatigvolkje@gmail.com