•  
  •  
  •  
  •  
  • 
Ger de Leermaeker 
Middeleeuwse ambachtsman en entertainer. Wij laten op ludieke wijze zien en vertellen waarvoor en hoe bepaalde lederen/middeleeuwse gebruiksvoorwerpen werden gebruikt en hoe ze werden gemaakt. 
 
Voor kinderen is er de mogelijkheid om door hun ouders of begeleiders gefotografeerd te worden als stoere Viking. 

www.deleermaeker.nl
Heartfara
Hallo! Wij zijn Mark en Paula, samen met onze hond Roos bewonen wij het kampement Haertfara. Ons kampement draagt de naam Haertfara wat reizende haard betekent, of wel 'thuis weg van huis'. De haard is het hart van het huis, hier wordt het eten bereidt en vindt je warmte, geborgenheid en gezelligheid. Bij ons kun je zien hoe men in de vroege middeleeuwen leefde. 
 
Wij houden ons bezig met koken op houtvuur, spelletjes doen, praatjes maken en verder alles wat er bij komt kijken in het leven van een reizende haard in de vroege middeleeuwen. Natuurlijk met een vuurplaats waar eigenlijk altijd wel een pannetje water boven hangt. Wij hebben ons vooral verdiept in lekker koken, voornamelijk traditioneel en gebaseerd op de omgeving maar wanneer nodig ook hedendaags. Van de kok kun je een luisterend oor, grap of verhaal verwachten, maar ook een tik over je vingers als je uit de pan snoept. 
 
Als je in de keuken woont, heb je geen honger, dus wij bijten niet. Met andere woorden: als je een vraag hebt, stel hem gerust. We beantwoorden hem graag.

Nyckelharpa-spelers en instrumentbouwer
Van een paar planken hout een speelbaar instrument maken fascineert Ernst Jan Kalkman. Eind middeleeuwen zijn er al verschillende snaarinstrumenten in ontwikkeling, zoals draailieren en viola’s. De sleutelviool komt al in fresco’s in de middeleeuwse kerkjes voor in Europa. De Moraharpa is een van de drie oudste sleutelviolen uit de 15de eeuw, De door Ernst Jan gebouwde replica ligt links achter op de foto, naast een draailier met dezelfde vorm. Alleen in Uppland, Zweden is de sleutelviool actief bespeeld tot nu toe. Dit instrument, daar gammalharpa of nyckelharpa genoemd, is in de 20ste eeuw verder ontwikkeld tot een chromatisch instrument. Het Stellingenfestival heeft in het wapen een griffioen. De viola da gamba die op het festival wordt gebouwd krijgt dan ook het hoofd van een griffioen. Eveline en Ernst Jan spelen beide op een nyckelharpa tijdens dit Stellingenfestival.
De Westerwolders
"Wij" zijn een groep enthousiaste grote en kleine lieden uit het Noord-Oosten van Nederland die een beetje verslaafd zijn aan het middeleeuwengevoel en die zich geheel vrijwillig, zonder welke dwang dan ook, af en toe terug verplaatsen in de tijd. Dat doen wij door middel van re-enactment, oftewel het laten zien, voelen, ruiken en horen van een stukje geschiedenis. In ons geval willen wij u een kleine impressie geven van het dagelijks leven van een boerengemeenschap in Westerwolde in de late middeleeuwen. 
 
In het kampement voeren wij een doorlopend rollenspel waarin men al naar gelang de volgende dingen zou kunnen zien: Boeren, groot en klein, bezig met dag-en door-werkzaamheden. 
 
Ook willen wij en passant met liefde vertellen over onze afkomst, onze geschiedenis en onze gebruiken. 

www.westerwolders.nl 
facebook.com/westerwolders