•  
  •  
  •  
  •  
  • 
Middeleeuws Fantasy  op de Boerestreek in Appelscha
In 2017 was het festival een groot succes. Dat dit festival zo goed geslaagd is, kwam mede door de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Ook voor dit jaar kun je je weer aanmelden om als vrijwilliger mee te doen met dit bruisende evenement (zie Contact).
Je hoeft dan niet te vergaderen, alleen praktisch bezig zijn! Klik
hier voor meer informatie over het festival van 2017.
In september 2019 zal het Stellingen Festival opnieuw plaatsvinden op de Boerestreek in Appelscha.  
Op zaterdag 14 september en zondag 15 september is de toegang tot het festival-terrein gratis:  
Zaterdag van 11.00 tot 22.30 uur. 
Zondag van 11.00 tot 17.00 uur. 

Ook dan kun je weer de roerige tijden van de Middeleeuwen beleven. Iedereen kan meedoen met smeden, boogschieten, leer bewerken, spinnen, zwaardvechten, houtsnijden en nog vele andere vaardigheden, zoals oud-Hollandse spelletjes en de touwenknoop. Overal branden vuurtjes. Vreemde snuiters lopen er rond, zoals de Beu, heksen, narren en vreemde magiërs... Ook klinkt er muziek van groepen als The Assassenachs, Pekel en Altegaer. En het Vrijstatig Volkje... 

Op vrijdagavond 13 september gebeurt er iets unieks! 
Voor wie zich daarvoor opgeeft: van 18.00 tot 20.00 uur een theaterdiner in een tent met een heerlijke middeleeuwse driegangen maaltijd van Culivents. 
 
Van 20.00 - 22.00 uur speelt Van Ravesteijn Theater & Events buiten in het aangrenzende bos een interactief stuk over een netelige historische kwestie die zich 500 jaar geleden afspeelde in de Stellingwerven.... Voor meer informatie klik hier.
 
Toegangsprijs voor het theaterdiner en het daarop volgende theaterstuk is € 42.50. Bij het diner kan worden gekozen uit een wijnarrangement van € 12,50, een bierarrangement van € 9,- en een sap|fris|smaakwater arrangement van
€ 7,50. Alle drie de arrangementen bestaan uit 3 drankjes biologisch of lokaal.

Toegangsprijs voor alleen het theaterstuk is € 10.- 
De kaartjes kunnen besteld worden bij vrijstaatdestellingen@gmail.com 
 
Het festival wordt georganiseerd door Stichting Vrijstaat de Stellingen en zal om de twee jaar in Ooststellingwerf worden gehouden. Klik hieronder voor meer informatie over het festival.

De toeschouwer wordt ingeschakeld om uit te vinden wat er aan de hand is bij een bijzonder verhaal dat speelt in de Stellingwerven van 500 jaar geleden. De knappe zoon van de grietman gaat trouwen met een lelijke boerendochter. Het hemelbed staat al klaar op het dorpsplein. Er is veel over dit huwelijk te doen geweest. Is er wel sprake van liefde of speelt er wat anders? De boer is blij dat de dochter onder de pannen is, maar ze moet wel een grote bruidsschat mee. Want de eisen van de grietman zijn gigantisch. Maar het volk is blij dat een burgermeisje bij de adel mag aansluiten. Als uiteindelijk de bruidsschat geregeld is en de voltrekking plaatsvindt, slaat het noodlot toe. Na een toastmoment met de mede, valt de grietman voor dood neer in het huwelijkse hemelbed. De dienstdoende priester en de waarzegster nemen de taak op zich om uit te vogelen wat er is gebeurd. En daar wordt het publiek bij ingeschakeld. Iedereen is verdacht. Iedereen heeft een reden en de mede wordt gemeden. 

Na het theaterdiner wordt het publiek in kleine groepen het bos in gestuurd. Daar spelen de 8 acteurs verder. Ze vertellen in een monoloog wie volgens hun de dader is, en waarom ze het zelf niet hebben gedaan. Aan u de taak uit te vogelen wat de toedracht is.

Het Stellingen Festival is mede mogelijk gemaakt door: 
- Het Fonds Ooststellingwerf 
- Het Iepen Mienskips Fûns Fryslân en 
- Het Prins Bernhard Cultuurfonds