De Soete Inval
Zin in dansen? Wegdromen bij een ondeugend liefdeslied…een traan wegpinken bij een gevoelige ballade? En dat alles op zijn middeleeuws? U bent bij De Soete Inval aan het goede adres!
De speellieden van De Soete Inval brengen, stijlvol gekleed in middeleeuwse kleding, levendige middeleeuwse muziek ten gehore.
Zoals het in de middeleeuwen gebruikelijk was, trekken de minstrelen van De Soete Inval door het land en luisteren vele festivals op met haar muziek.
Herkenbare melodieën, verrassende en swingende muziek en kleine muzikale pareltjes die u in vervoering brengen.
Laat de draailier, schalmei, doedelzak en davul u verleiden tot het vieren van een echt middeleeuws feest.
De Soete Inval is opgericht in 2016 en bestaat uit drie vaste muzikanten:
-
Flip Rodenburg: doedelzakken, pommers, draailier, blokfluiten, zang
-
Lenny de Rooy: doedelzak, zang
-
Wigo van der Schoot: slagwerk
Muziekgroep “Altegaer” bestaat uit vijf mensen, die allemaal hun sporen in de folk en aanverwante muziek hebben verdiend. Ze hebben elkaar zo’n 4 jaar geleden gevonden in hun liefde voor het samenspelen en samen zingen. Daarbij zetten ze een levendige en vrolijke voorstelling op de planken. Het deel van de liederen wordt in het Nederlands gezongen, met af een toe een uitstapje naar de wereldmuziek of oude muziek. Hun zang en muziek voert het publiek langs kermissen, wijnfeesten, heldendichten en zeeverhalen. Ze beginnen in Nederland maar zwerven vervolgens door de wind gedreven ook naar verre landen.
Alles bij elkaar leidt dit tot een “allegaertje” met veel (ook a capella-) zang, meeslepende melodieën, wervelende dansen en een vleug theater. Kortom een lust voor oog en oor!
De groep bestaat uit:
Marita Kruijswijk (zang, fluit, schalmei)
Marian Nesse (zang, accordeon, bas, psalter, doedelzak)
Louis Stortelder (zang, spel en dans)
Hanneke Koek (zang, viool, trom, bas)
Frank Edam (zang, gitaar, accordeon)
In hun keuze voor het repertoire dat ze brengen, ook een allegaartje, leggen ze voor zichzelf geen grenzen. Alles mag zolang het maar mooi, spannend, vrolijk of uitdagend is:
- van muziek uit de middeleeuwen tot swingende folk
- van wervelende dansdeunen tot prachtige samenklanken
- van a capella zang tot verhalende ballades
…..maar het allerbelangrijkste is het plezier dat ze samen hebben in het spelen en zingen en dat plezier over te brengen aan het publiek!
Contact: Frank Edam, frankedam@gmail.com, tel. 06-23744713
Voor een trailer van Altegaer zie: YouTube Marian Nesse of kijk op Facebook
Pekel
Pekel speelt Nederlandse maritieme folk, maar laat zich beïnvloeden door een veelheid aan culturen en stijlen. Zo klinkt naast de basisbezetting van accordeon, gitaar, contrabas en cajon ook doedelzak, bouzouki, mondharp en fluit. Bekende deunen krijgen een modern jasje of nemen verrassende wendingen. Vaak blijkt een vermeende Ierse deun of onbekend traditioneel Nederlands lied door Pekel zelf geschreven.
De muziek van Pekel is toegankelijk voor een breed publiek. De mix van typisch Nederlandse muziek en de liefde van Pekel voor wereldmuziek, maakt de groep aantrekkelijk voor veel mensen, die, zo leert de ervaring, zich verbazingwekkend snel thuis voelen bij Pekel. Opzwepende dansen worden afgewisseld met gedragen ballades en aanstekelijke meezingers.
Maar Pekel is meer dan muziek alleen! Bij elk optreden van Pekel is de interactie met het publiek minimaal zo belangrijk als de muziek zelf. Pekel bracht boeken en cd’s uit en is te beluisteren op iTunes en Spotify.
www.pekelweb.com
In Vrijstaat De Stellingen leeft o.a. het Vrijstatig Volkje. Dit Volkje bestaat uit middeleeuwse en sprookjesachtige figuren die van muziek maken en vrolijk spel houden. Ze trekken rond, op zoek naar plekken waar ze de sfeer kunnen verhogen en mensen kunnen vermaken.
De groep, variërend in aantal en samenstelling, maakt straattheater waarbij ze de interactie zoeken bij elkaar en het publiek. Ze hebben zo hun middeleeuwse logica en boerenverstand en passen dat toe op de huidige tijd, wat verfrissende en amuserende situaties oplevert. Hun eerlijke, open (en ietwat kinderlijke) blik op de wereld brengt menigeen aan het lachen.
Het Vrijstatig Volkje is bedoeld als entertainment bij evenementen en festivals. Wij zijn flexibel en kunnen ons spel aanpassen aan de betreffende activiteit. Als speciaal, interactief luisterprogramma kunnen we bijvoorbeeld presenteren:
- Een programma over de geschiedenis van de Stellingwerven in de Middeleeuwen en
- Het programma 'Vissersvrouwenlatijn' over het lief en leed van vissersvrouwen in vroeger tijden. Zie de trailer daarvan op Facebook en op YouTube
Contact: Edo Pronk (Fochteloo): tel. 06-43736259.
E-mail: vrijstatigvolkje@gmail.com
Muziekgroepen 2021
BmB
Altegaer
Itchy Fingers
Kijkend naar het virtuoze accordeonspel van Erik de Jong, en de vliegensvlugge gitaarritmes van Tijn Berends, waarbij twee paar handen haast sneller dan het oog kan volgen heen en weer vliegen over knoppen en snaren, krijgen veel mensen een haast onbedwingbare neiging aan hun eigen vingers te krabben. Bij het zien van dit opmerkelijke fenomeen besloten de twee muzikanten om hun duo om te dopen tot Itchy Fingers.
De beide bandleden zijn oorspronkelijk afkomstig uit het noorden des lands, en speelden al enkele jaren samen bij de sessies in Groningen toen zij besloten hun muzikale vaardigheden te bundelen in deze band op zakformaat. Door het grote aantal instrumenten dat deze twee multi-instrumentalisten bespelen, kunnen zij een breed spectrum aan geluiden ten gehore brengen. Subtiele walsen op de tinwhistle, pakkende ritmes op bodhrán en bouzouki, en dansbare balfolk op accordeon, concertina en mondharmonica behoren tot het repertoire.
www.itchy-fingers.nl
Vrijstatig Volkje
BmB bestaat uit drie mannen die houden van folk. Het zijn:
Luc Plompen: zang, gitaar
Wouter Kuyper: doedelzak, fluiten, chalumeau
Niek van Uden-Luteijn: accordeon
Ze kennen elkaar jaren via de internationale (bal)folkscene. De wens om het gezongen lied in een krachtige bezetting te brengen, zorgde uiteindelijk voor de combinatie van een rasechte troubadour met vertellende stem, een partij doedels en fluiten zoals alleen Wouter dat kan en een stevige basis van Nieks concertaccordeon. Ze brengen een veelal gezongen balfolk-repertoire met oude Nederlandse teksten, gebracht om op te dansen.
In 2021 hebben ze hun eerste album uitgebracht: 'Ge vindt wel een taal'.
www.bmbfolk.nl
Paracetamol
Paracetamol speelt balfolkmuziek met een bitterzoet randje. Meeslepende mazurka's, golvende gavottes, drijvende bourrées maar ook een zeldzame grabbelton en de eerste nieuwe bravade sinds 1657.
Echo’s van Ierse jigs, metal klassiekers, Hongaarse folk en jazz loopjes klinken uit vorige muzikale levens door in hun dansmuziek. Ze trekken van donkere café’s, langs dansvloeren naar festivals als Castlefest en CaDansa.
In 2019 maakte Paracetamol een concerttour langs karakteristieke kerkjes in Noord Nederland. Begin 2022 verschijnt haar debuutalbum vol eigen composities.
Rob Zantkuijl - Doedelzakken, saxofoon, zang
Nico Beltman - Viool, doedelzak
Gyöngyi Kovács - Contrabas, zang
Jan Willem Veenhuis - Gitaren, percussie
Contact:
info@paracetamolfolk.nl
+31 (0)6 24886814
Info:
www.paracetamolfolk.nl
www.facebook.com/ParacetamolFolk
Wouter en de Draak
De twee muzikanten van Wouter en de Draak spelen sinds 2015 en hun eerste album werd erg goed ontvangen. Zo was te lezen op de Belgische site folkroddels.be: Wouter en de Draak is een Nederlands duo dat noch qua composities, noch qua virtuositeit onderdoet voor de beste Belgische en Franse balfolkgroepen.
Hun muziek vertelt woordeloze verhalen van tristesse en vrolijkheid en het publiek kan uren blijven dansen voor het podium. De dialoog tussen de instrumenten intrigeert van de eerste seconde tot de laatste tel. Het duo bestaat uit;
-
Wouter Kuyper: trekzak en doedelzak
-
Joris Alblas: DADGAD-gitaar